אבחון לשחלות תפקיד חיוני בהתעברות והן מבנה הכרחי של מערכת הרבייה הנשית. הם מייצרים ביציות ואסטרוגן ומווסתים את התפתחותם של מאפיינים מיניים משניים נשיים.
אברי הרבייה הנשיים מאחסנים ביצי נקבה, הדרושות להריון. כאשר ביצית נקבה מתמזגת עם זרע זכר, העובר גדל לעובר ברחם. העובר גדל מספיק ואז נולד. כדי שהביוץ יתרחש, יש לשחרר חמש ביציות מהשחלות. ביצה אחת תהפוך לדומיננטית, והביצים האחרות יתפרקו. מדי חודש, הרחם משחרר ביצית, וזרעונים שוחים מהחצוצרות כדי להפרות אותו. אם לא מתרחשת הפריה, רירית הרחם נשירה באמצעות הווסת. תהליך זה מתרחש כמו שעון כל 28 ימים. למרות שזה בדרך כלל מתפתח כך, שבו בלוטת יותרת המוח שולחת הורמונים, והשחלה מבשילה ביצית, לפעמים יכול להיות שגוי בתקשורת ביניהם. במקרה זה, השחלה לא פיתחה ביצית.
PCOS (תסמונת השחלות הפוליציסטיות) הוא מצב הורמונלי הנגרם מעודף הורמונים זכריים ומחסור בהורמונים נשיים. חוסר ביוץ מאפיין אותו בגלל חוסר האיזון בהורמונים זכריים ונשיים.
אישה שיש לה שחלות פוליציסטיות אינה מבייצת או אינה מבייצת באופן קבוע. יש להם גם ייצור עודף של אנדרוגן, שהוא ההורמון הגברי. זה מונע מהם להיכנס להריון. ייצור אנדרוגן יכול לשבש את האיזון הממוצע של ההורמונים. ייצור לא תקין של אנדרוגן בנשים נקרא PCOS.
השחלות הן אחד המרכיבים העיקריים של מערכת הרבייה הנשית. הם ממוקמים בבטן התחתונה משני צידי הרחם, והם מייצרים ביצים והורמוני מין כמו אסטרוגן ופרוגסטרון.
מחזור לא סדיר: יש נשים הסובלות ממחזור לא סדיר, ויש נשים שסובלות ממחזור כבד. שתי הבעיות הללו קשורות ל-PCOS. לנשים עם PCOS יש בדרך כלל מחזור לא סדיר או החמצה.
נשירת שיער: נשים בגיל הפוריות עם תסמונת שחלות פוליציסטיות עלולות לחוות שיער דליל, שעלול להחמיר עם העלייה בגיל.
צמיחת שיער לא רצויה או הירסוטיזם: אזורים מסוימים בגוף כמו הפנים, הזרועות, הגב, החזה, האגודלים והבהונות עלולים להצמיח שיער עודף. שיער עודף זה קשור לשינויים הורמונליים באנדרוגנים המתרחשים אצל נשים עם PCOS.
אקנה או עור שמן: ההורמון הגברי טסטוסטרון יכול להפוך את העור לשמן מהרגיל ולגרום להתפרצויות בפנים, בחזה ובגב העליון.
עלייה במשקל: כמחצית מהנשים הנאבקות ב-PCOS סובלות מעלייה במשקל והשמנת יתר שקשה לנהל.
אי פוריות: למרות ש-PCOS הוא אחד הגורמים המובילים לאי-פוריות נשית, לא כל אישה שיש לה PCOS תחווה את אותן בעיות פוריות, וכמה נשים עם PCOS יכולות להיכנס להריון ללא סיוע.
בעיות שינה: אם לאישה יש PCOS, היא יכולה להבחין שיש לה בעיות שינה. היא עלולה לחוות הפרעת שינה הנקראת דום נשימה בשינה. דום נשימה בשינה הוא כאשר אדם מפסיק לנשום לתקופות קצרות במהלך השינה.
הכהה של העור: עורן של נשים עשוי להיות כהה מאוד באזורים מסוימים, כגון בית השחי והצוואר. זה נקרא acanthosis nigricans.
תסמונת שחלות פוליציסטיות (PCOS) קשורה בדרך כלל לחוסר איזון הורמונלי. ההורמונים המווסתים את המחזור החודשי אינם מאוזנים, מה שהופך את ההתעברות לבלתי אפשרית עבור אישה עם PCOS. אם לנשים עם PCOS יש ביציות לא בשלות בשחלות, הן מכונות חולות PCOS. טיפול הפריה חוץ גופית הוא טיפול הפוריות המוצלח ביותר עבור חולי PCOS מכיוון שהוא עוזר לעורר את הבשלת הביציות.
הגורם המדויק ל-PCOS אינו ברור, אך מעט גורמים יכולים לשחק תפקיד:
גנטיקה: הסיכון לפתח PCOS יכול להיות מוגבר כאשר לאישה יש בן משפחה קרוב. למרות שגנים ספציפיים הקשורים ל-PCOS עדיין לא זוהו, יש מתאם כללי לגנטיקה.
תנגודת לאינסולין: נשים שיש להן תנגודת לאינסולין נוטות לסבול מ-PCOS. עמידות לאינסולין יכולה להיות גנטית או עקב עודף משקל.
חוסר איזון הורמונלי: הסיבה המדויקת לשינוי ההורמונים אינה ידועה, אך לנשים רבות עלול להיות חוסר איזון בהורמונים כגון רמות נמוכות של גלובולין קושר הורמוני מין, עלייה ברמות של פרולקטין, עלייה ברמות של הורמון luteinizing ורמת טסטוסטרון.
אין בדיקה ספציפית לאבחון תסמונת שחלות פוליציסטיות. הרופאים עורכים בדיקה גופנית כדי לבדוק אקנה וצמיחת שיער, כמו גם כדי לבדוק את עובי השיער שלך. רופאים צריכים להיות מודעים אם חווית נשירת שיער או דלילות. הרופא עשוי לבקש ממך לבצע מספר בדיקות דם שונות הבודקות גורמים שונים הקשורים ל-PCOS שלך. להלן מפורטים כמה מהבדיקות:
בדיקת תפקוד בלוטת התריס;
בדיקת רמת שומנים בדם;
בדיקת גלוקוז בצום.
באמצעות ביצוע מספר בדיקות שונות, הרופאים יכולים להגיע לכמה מסקנות לגבי בעיות בפוריות המטופלת ובציסטות בשחלות.
כמו בטיפולים אחרים, יעילות הטיפול ב-PCOS תלויה בניהול גורמים שונים, לרבות תזונה ופעילות גופנית. ייתכן שאישה תצטרך ליטול תרופות או לבצע שינויים עדינים באופן שבו היא אוכלת. חלק מההמלצות לטיפול ב-PCOS הן:
דיאטת PCOS;
תרגיל עבור PCOS;
גלולות למניעת הריון עבור PCOS;
PCOS Medicine;
ניתוח PCOS.
זכור שהטיפול שלך יהיה תלוי בתסמינים, בעיות בריאותיות והאם ברצונך להביא ילד לעולם!
הפניות:
https://academic.oup.com/humrep/article/17/9/2219/563943?login=true
https://www.nichd.nih.gov/health/topics/factsheets/pcos
מדיניות הפרטיות | הצעה פומבית | מדיניות קובצי | מפת שירות | Ovoria Copyright 2021