הפריה חוץ גופית, המכונה לעיתים IVF, היא טיפול המסייע לאנשים שרוצים להביא ילד לעולם. כיום, אי פוריות נשית הפכה למחלה קשה, המשפיעה על הדורות הצעירים באופן משמעותי. כ-27-30 מיליון זוגות מתמודדים עם בעיה זו מדי שנה, כאשר 30% מיוחסים לבעיות פוריות האישה או אי פוריות שניתן לפתור באמצעות טיפול IVF שהוכח כיעיל עד כה.
אי פוריות נשית היא חוסר היכולת של אישה להיכנס להריון במשך שנה לפחות ללא תוצאות עקב גורמים מסוימים כמו הפרעות ביוץ, אנדומטריוזיס או חסימת חצוצרות. למרבה הצער, כיום בעיה זו משפיעה על מספר רב של אנשים. אך הודות להתפתחות בטכנולוגיית רבייה מסייעת, ישנם מעט טיפולים לנשים הנאבקות בבעיות פוריות.
ישנם סוגים שונים של אי פוריות נשית:
אי פוריות ראשונית: זוהי חוסר היכולת להרות לאחר יחסי מין לא מוגנים במשך 12 חודשים או יותר
אי פוריות משנית: זוהי חוסר יכולת להרות או לשאת הריון בריא לחיות לאחר לידה קודמת. זה בדרך כלל מתייחס לזוגות שניסו להרות במשך שישה חודשים עד שנה. זה יכול להיגרם ממצבים שונים כמו אנדומטריוזיס, תסמונת שחלות פוליציסטיות, בעיות ברחם, בעיות בחצוצרות, גיל.
סטריליות: זהו חוסר היכולת להרות כתוצאה מהליכים כגון כריתת רחם, קשירת חצוצרות או כריתת כלי דם.
א-מיניות: בגלל הפלות עקביות אישה לא יכולה להרות ולקבל את העובדה שהיא לא יכולה להיות אמא.
אי פוריות בלתי מוסברת: זהו הסוג הנפוץ ביותר של אי פוריות שנשים יכולות להתמודד עם. זה אחראי לכ-30% ממקרי הפוריות. גם לאחר ביצוע בדיקות רפואיות ראשוניות לעקרות, מקור הפוריות נותר בסוד.
אי פוריות נשית מתייחסת לחוסר יכולת להגיע להריון, מה שיכול גם להוות אינדיקציה למחזור חודשי לא סדיר שהוא ארוך מדי (>35 יום) או קצר מדי (< 21 יום), או ללא מחזור.
תסמינים של אי פוריות אצל נשים:
חוסר יכולת להגיע להריון לאחר קיום יחסי מין קבועים במשך יותר משנה
היעדר מחזורים
מחזורים כואבים
הפלות עקביות
חוסר איזון של הורמונים
ישנן סיבות שונות לאישה לא פוריות. כמה סיבות נפוצות הן:
הפרעות ביוץ: אחת הסיבות העיקריות לאי-פוריות הנשית היא הפרעת ביוץ. כ-15% מהנשים העקרות סובלות מהפרעות בביוץ, המונעות שחרור ביציות, מה שהופך אותן לבלתי אפשריות לזוגות להרות.
הפרעות אנדוקריניות: הגוף הנשי מייצר אסטרוגן, פרוגסטרון והורמונים אחרים שגורמים למערכת הרבייה של האישה להתפתח וליצור ביצית מדי חודש. הפרעה במערכת האנדוקרינית (הכוללת את השחלות ובלוטת התריס) גורמת לאי פוריות.
אנדומטריוזיס: שליש מהנשים עם אנדומטריוזיס חוות אי פוריות - זהו מצב שבו רירית רירית הרחם צומחת מחוץ לרחם, פוגעת באיברי האגן ומשפיעה על יכולת האישה להרות.
חסימת חצוצרות: חלק מהגורמים לאי-פוריות האישה הם חצוצרות חסומות, בהן הביציות נמנעות מלהגיע ולהפריה על ידי זרעונים וחריגות בה.
גיל: לפי FertilityDoctor.com של אוניברסיטת קולומביה, נשים פוריות ביותר בשנות ה-20 לחייהן, ולאחר 35, הפוריות שלהן מתחילה לרדת, הן מבחינת איכות והן מבחינת כמות.
חוסר איזון הורמונלי: אי-סדירות בהורמון בלוטת התריס או PCOS עקב חוסר איזון הורמונלי הם מהגורמים המובילים לאי פוריות אצל נשים. חוסר איזון אלו מפחיתים את סדירות הביוץ ומונעים מאישה להיכנס להריון.
לחץ: על פי החוקרים, לנשים עם רמות מתח גבוהות יש זמן מאתגר יותר להרות, מה שגורם לחוסר איזון בהורמון הדרוש לביוץ סדיר.
סגנון חיים: גורמי אורח חיים מסוימים יכולים להשפיע על המחזור החודשי של האישה. זה גורם לתנודות במשקל ומשפיע על הפוריות שלה.
הפרעות אחרות: לחלק מהנשים יש מחלות המפחיתות את הפוריות שלהן. מצבים כאלה כוללים שרירנים ברחם, פוליפים, הפרעות אוטואימוניות, מחלות דלקתיות באגן וזיהומים בחצוצרות.
גורם צוואר הרחם: גורמים כגון סרטן הרחם או צוואר הרחם יכולים להפריע להשתלה או להגביר את הסבירות להפלה. לפעמים צוואר הרחם אינו יכול לייצר ריר הנדרש על ידי הזרע כדי להיכנס לרחם, ומונע התפיסה של הריון.
אם לאישה יש אי פוריות, ניתן לטפל בה בכל אחת מהשיטות הבאות:
הפריה חוץ גופית (IVF): טיפול זה כרוך בהפריה של ביציות וזרע, התפתחות עוברים, העברת עוברים ומסייע להשתלתו. זה טיפול מתקדם שיש לו רקורד טוב לבטיחות והצלחה.
הפריה חוץ גופית עם ביצי תורם: תהליך שבו עוברים מושתלים בתוך רחם הנקבה. העוברים מפותחים מביצים שתורמת חוטפת.
לפרוסקופיה: פרוצדורה המאבחנת ומטפלת באי פוריות בנשים. זה יכול גם לטפל באנדומטריוזיס בגלל יכולתו להסיר רקמת צלקת באגן.
IUI עם גירוי שחלתי מבוקר: נשים מסוימות עלולות להיתקל בקשיים עם IUI בגלל שפחות מדי ביציות משתחררות במהלך הגירוי או בגלל שהזרע עשוי שלא להגיע לרחם ולהפרות את הביצית.
שיעור ההצלחה של כל טיפול בפוריות נשית תלוי בסיבות העומדות מאחורי אי הפוריות, גיל וסוג הטכנולוגיה שבה נעשה שימוש במהלך הטיפול.
הפניות:
https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/guide/female-infertility
https://www.cdc.gov/reproductivehealth/infertility/index.htm
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15266276/
מדיניות הפרטיות | הצעה פומבית | מדיניות קובצי | מפת שירות | Ovoria Copyright 2021