לפעמים לא ניתן לזהות את הגורם לבעיית פוריות. זה יכול לקרות בכל תחומי הרפואה, וזה מתסכל וקשה לחולים עתידיים עם סיום אבחון הפוריות הזה.
אי פוריות בלתי מוסברת היא הסוג הנפוץ ביותר של אי פוריות שנשים יכולות להתמודד עם. זה אחראי לכ-30% ממקרי הפוריות. גם לאחר ביצוע בדיקות רפואיות ראשוניות לעקרות, מקור הפוריות נותר בסוד.
יש רשימה של סיבות אפשריות שיכולות להוביל לאי פוריות בלתי מוסברת:
איכות ביציות ירודה: יש מעט בדיקות כדי לקבוע אם אישה מבייצת, ובדיקות כדי לקבל מושג כללי האם יש כמות טובה יחסית של ביציות בשחלות. אבל בגלל שאין בדיקה כדי לקבוע אם הביצים באיכות טובה.
איכות זרע ירודה: ניתן לזהות סוגים מסוימים של איכות זרע ירודה. לדוגמה, צורת זרע ירודה (המכונה גם מורפולוגיה) עלולה לגרום לבעיות פוריות. תנועתיות ירודה עלולה גם לגרום לאי פוריות. אלה ניתנים לאבחון. ניתן לראות אותם במהלך ניתוח זרע.
חצוצרות חסומות: זוהי סיבה שכיחה לאי פוריות נשית. החצוצרות של אישה עלולות להיחסם מאנדומטריוזיס, ניתוח או זיהום קודם באגן או מסיבות לא מוסברות. היסטרוסלפינגוגרמה, או HSG, משמשת בדרך כלל לבדיקת הפרעות בחצוצרות. אם מתגלים חריגות ב-HSG או אם הממצאים אינם חד משמעיים, ניתן להשתמש בניתוח כדי לאבחן באופן סופי ולפעמים לטפל במחלת החצוצרות. אם צינורות חסומים הם החריגה היחידה שהתגלתה במהלך חקירת פוריות, אז לבני הזוג יש פרוגנוזה טובה מאוד להריון עם IVF.
אנדומטריוזיס: זוהי מחלה כואבת כאשר רקמה דומה לרקמה שבדרך כלל מצפה את פנים הרחם של האישה - רירית הרחם, שצומחת מחוץ לרחם. בדרך כלל, אנדומטריוזיס מערבת שחלות, חצוצרות ואגן ריפוד הרקמה.
בעיות בשחלות: אי פוריות יכולה להיגרם על ידי מצבים המערבים ומשפיעים על השחלות, כמו תסמונת שחלות פוליציסטיות (PCOS)
גורמי רחם: במהלך חייה של אישה, עשויים לקרות מספר דברים שיכולים לשנות/לפגוע לצמיתות באיברים/הורמונים הנשיים שלה, או לדרוש הסרה של הרחם, ובכך להוביל לאי פוריות.
תסמונת LUF: ידועה גם בשם 'תסמונת זקיק ללא הפרעה luteinized';
הפרעות בשלב הלוטאלי;
היבטים פסיכולוגיים;
סיבות אימונולוגיות;
זיהומים.
כן! יש חדשות טובות אי פוריות בלתי מוסברת אינה אומרת שלמטופלים עתידיים אין סיכוי להרות, אבל כמובן, הסיכויים שלהם נמוכים יותר ללא סיוע רפואי. לפי הסטטיסטיקה, קיים סיכוי של 2-4% להרות בכל מחזור אם זוג אובחן עם אי פוריות, אך כדי להגביר את הסיכויים להיכנס להריון, מומחה הפוריות ימליץ על מעט אפשרויות לטיפול בפוריות.
האגודה האמריקנית לרפואת רבייה (ASRM) ממליצה על מעט טיפולי פוריות לזוגות עקרים שאובחנו עם אי פוריות בלתי מוסברת:
הפריה חוץ גופית (IVF): ) היא שיטה להזרעה מלאכותית לטיפול באי פוריות בלתי מוסברת. הזרע, שנשטף ורוכז, מונח בקפידה בתוך הרחם כאשר השחלה משחררת ביצית אחת או יותר להפריה. התוצאה הרצויה של הזרעה תוך רחמית (IUI) היא שזרע מגיע לחצוצרות ומפרה ביצית ממתינה. על פי הסיבות לאי פוריות, ניתן לתאם IUI עם מחזור תקין או עם תרופות לפוריות.
הזרעה תוך רחמית (IUI): היא הצורה היעילה ביותר של טכנולוגיית רבייה מסייעת. זוהי סדרה מורכבת של הליכים המשמשים לסייע בפוריות או למנוע בעיות גנטיות ולסייע בהתעברות של ילד. תהליך קיום מחזור הפריה חוץ גופית מורכב מהוצאת ביציות בוגרות מהשחלות, הפרייתן בזרע במעבדה, העברת העובר לרחם ולבסוף המתנה לפרק זמן. הזרעה תוך רחמית לבד או עם תרופות פוריות בהחלט, אך מעט תגדיל את הסיכויים להריון.
כמובן, קיימות אפשרויות טיפול נוספות לאי פוריות זוגית:
ניתוח לפרוסקופי (ניתוח חור מנעול): יש רופאים שחושבים שאי פוריות בלתי מוסברת עלולה להיגרם מאנדומטריוזיס קלה. במקרה של אנדומטריוזיס קלה, ייתכן שמשקעי רירית הרחם אינם גורמים לכאב או מפריעים ישירות לביוץ או לחצוצרות, אך נוכחותם עלולה להגביר "גירוי" של מערכת הרבייה.
תרומת גמטה: אם הפוריות שלך מושפעת מבעיות באיכות הביצית, הזרע או העובר, תוכל לבחור להשתמש בתרומת גמטה או תורם עובר. תרומת ביצית היא האפשרות היקרה ביותר ואחריה תרומת עוברים.
טיפולים אימונולוגיים של הרבייה: אימונולוגיה של הרבייה היא תחום ברפואה העוסק באינטראקציות בין מערכת החיסון למערכת הרבייה, תוך התמקדות באובדן הריון חוזר או כשלים חוזרים ונשנים של הפריה חוץ גופית.
פונדקאות: מדובר בהסכם כאשר אישה נושאת ויולדת תינוק עבור אדם או זוג אחר. האישה הנושאת את התינוק היא פונדקאית ההריון או נשאית ההריון. ההורים ידועים כהורים המיועדים, והם מעורבים בהריון, ולאחר לידת התינוק הם הופכים להוריו של הילד.
הפניות:
https://modernfertility.com/blog/unexplained-infertility/
https://europepmc.org/article/med/6336697
מדיניות הפרטיות | הצעה פומבית | מדיניות קובצי | מפת שירות | Ovoria Copyright 2021