הפריה חוץ גופית היא שיטה לרבייה מסייעת שבה משולבים זרע של גבר וביצית של אישה מחוץ לגוף בצלחת מעבדה. לאחר מכן ניתן להעביר ביצית מופרית אחת או יותר (עוברים). ניתן להזריק עובר לרחם, להשתיל ברירית הרחם ולהמשיך להתפתח.
לכל טיפול רפואי יש מידה מסוימת של סיכון הקשור אליו. לכל תחום בחיינו יש סיכון מסוים. ישנם סיכונים הקשורים לטיפולי פוריות שעל המטופלים להיות מודעים אליהם לפני תחילתם.
הריון חוץ רחמי
בין הגורמים לטיפול בפוריות, הסיכון להריון חוץ רחמי הוא בין 2% ל-5%. בהריונות חוץ רחמיים, הביצית המופרית מושתלת מחוץ לרחם, בדרך כלל בחצוצרות. הריון זה אינו מסוגל לקיים את עצמו ולעתים קרובות אינו בר-קיימא. הביצית לא תשרוד מחוץ לרחם.
אם לאישה יש בדיקת הריון חיובית לאחר הפריה חוץ גופית, סביר להניח שהיא תעבור סריקה בשישה שבועות כדי לוודא שהעובר גדל כהלכה וההריון שלה בריא.
תסמונת גירוי יתר שחלתי (OHSS)
תרופות חזקות ניתנות לחולים כדי לעורר את השחלות. זה מוביל לתסמונת גירוי יתר שחלתי, כאשר השחלות מתנפחות וכואבות. מטופלים עשויים לחוות כאבי בטן, הקאות, שלשולים, בחילות ועוד כמה תסמינים.
עבור רוב החולים, התסמינים ייפסקו תוך שבוע. עם זאת, במקרים נדירים, החולה עלול לפתח מקרה חמור יותר. במקרה זה, יש צורך בטיפול רפואי מיידי.
תופעת לוואי תרופתית
זריקות פוריות ניתנות בטיפול IVF וכמו תרופות אחרות, עלולות לגרום לתופעות לוואי. חיוני שנשים ידונו היטב בתוצאות התרופות עם הרופא. מטופלים העוברים טיפול IVF נדרשים ליטול זריקות פוריות מדי יום. חלק מאלה עלולים לגרום לתופעות לוואי, כולל OHSS.
לידות מרובות
אם אישה מתכננת לטפל באי פוריות באמצעות IVF, חיוני להיות מודע לסיכון של לידות מרובות. נשים רבות שעוברות הפריה חוץ גופית הרות תאומים או שלישיות ולעתים אף יותר תינוקות. לידות רבות מהוות סיכון משמעותי לסיבוכים עבור האם והתינוקות. מחקרים מצאו כי הסיכון למוות ללידות שונות גבוה פי כמה מאשר בלידה בודדת.
הפניות:
https://www.hfea.gov.uk/treatments/explore-all-treatments/in-vitro-fertilisation-ivf/
https://www.nhs.uk/conditions/ivf/risks/
מדיניות הפרטיות | הצעה פומבית | מדיניות קובצי | מפת שירות | Ovoria Copyright 2021