Blog Layout

אי פוריות משנית

ישנה טעות נפוצה שאם נשים נכנסות להריון פעם אחת, הן לא יכולות לחוות שום קושי להיכנס להריון שוב ולהצליח בהריון. זה לא נכון. המושג של אי פוריות ראשונית ומשנית אם כן פחות מוכר באופן משמעותי. זה לא יוצא דופן שנתקלים בבעיות פוריות כשמנסים להביא תינוק בפעם השנייה או השלישית, או שזוגות חווים אי פוריות משנית כשהם מנסים להחליט אם להפסיק לנסות?

secondary infertility

מהי אי פוריות משנית?

הגורמים הנפוצים ביותר לאי פוריות משנית

טיפולים לאי פוריות משנית

כיצד ניתן לאבחן אי פוריות משנית?

מהי אי פוריות משנית?

על פי האגודה הלאומית לפוריות, אי פוריות משנית היא חוסר יכולת להרות או לשאת הריון בריא לחיות לאחר לידה קודם לכן. זה בדרך כלל מתייחס לזוגות שניסו להרות במשך שישה חודשים עד שנה.

הגורמים הנפוצים ביותר לאי פוריות משנית

גורמים מסוימים יכולים להוביל לפוריות משנית. מצב זה יכול להיות שכיח גם באי פוריות גבר ובאי פוריות נשית. למרות שהרבה דברים יכולים להוביל למצב זה, הנפוצים ביותר הם:




אנדומטריוזיס: אנדומטריוזיס הוא מצב שבו רקמה שצומחת בדרך כלל בתוך הרחם גדלה במקום אחר. בעוד שצפוי אנדומטריוזיס, לא כל אנדומטריוזיס גורם לאי פוריות נשית.


תסמונת שחלות פוליציסטיות: PCOS הוא מצב הורמונלי הנגרם מעודף הורמונים זכריים ומחסור בהורמונים נשיים. חוסר ביוץ מאפיין אותו בגלל חוסר האיזון בהורמונים זכריים ונשיים. אישה שיש לה שחלות פוליציסטיות אינה מבייצת או אינה מבייצת באופן קבוע. יש להם גם ייצור עודף של אנדרוגן, שהוא ההורמון הגברי.


בעיות ברחם: נפוץ גם למצוא שרירנים ברחם ופוליפים ברירית הרחם בנשים מבוגרות. לא רק שאלה יכולים להשפיע על פוריות האישה, אלא שהפלה קודמת היא גורם חיוני שעשוי למנוע ממנה להיכנס להריון שוב.


בעיות בחצוצרות: קווי החצוצרות, הנושאים ביציות מהשחלות אל הרחם, עלולים להיחסם עקב זיהומים באגן כמו כלמידיה או זיבה.


מאגר ביציות: מספר הביציות בשחלות נקרא מאגר ביציות. איכות הביציות יורדת עם הגיל, מה שמוביל לסיכוי נמוך יותר להיכנס להריון.


אי פוריות בלתי מוסברת: זה הסוג הנפוץ ביותר של אי פוריות שנשים יכולות להתמודד עם. זה אחראי לכ-30% ממקרי הפוריות. גם לאחר ביצוע בדיקות רפואיות ראשוניות לעקרות, מקור הפוריות נותר בסוד.


שינויים באורח החיים: על פי מחקר, אחוז מסוים מהנשים הושפע מהעלייה במשקל בתפקוד השחלות שלהן. מחקר מצא שדיאטות ספציפיות עשויות להשפיע על הפוריות. תרופות עשויות גם להשפיע על הפוריות.


גילי אישה: אתה ובן הזוג שלך מבוגרים יותר. מאז שנכנסת להריון בפעם האחרונה, הרזרבה השחלתית שלך עלולה להתרוקן, וככל שאת מבוגרת יותר, השנה יכולה לעשות יותר הבדל. גיל הוא גורם שכיח באי פוריות נשים.

טיפולים לאי פוריות משנית

טיפולי פוריות משניים פועלים באותו אופן כמו עם אי פוריות ראשונית. רופא הפוריות יכול לתת לך תרופות מרשם כדי לשפר את הביוץ שלך. הזרעה מלאכותית או IUI עשויות להיות מומלצות כאפשרויות טיפול להתגברות על בעיות פוריות או IVF.




הפריה חוץ גופית (IVF): עבור זוגות רבים, טיפול IVF יכול לפתוח אפשרויות רבות ושונות. באמצעות טיפול IVF מופרות הביציות בזרע מחוץ לגוף אשר מתפתח לעובר המועבר ישירות לרחם.


הזרעה תוך רחמית (IUI): הזרע מופק מבן הזוג או התורם הגברי. הזרע מוכנס לחלל הרחם של הנקבה במהלך הביוץ. זה הופך את הזרע זמין קרוב לחצוצרות, שם הוא יכול לפגוש במהירות את הביצית לצורך הפריה.


הזרקת זרע תוך-ציטופלזמית (ICSI): ניתן לשקול ICSI כאשר לגבר יש ספירת זרע ירודה, מורפולוגיה ירודה, ואפילו במקרים של תנועתיות לקויה. ל-ICSI יש לעיתים קרובות שיעור הפריה גבוה.


תרופות לאי פוריות: תרופות נפוצות דרך הפה כמו Clomiphene Citrate ולטרוזול, המעוררות את זקיקי השחלות לשחרר יותר ביציות, משמשות גם כדי לעורר את הצמיחה של ביציות בשלות במחזור של אחזור ביציות אחד.

כיצד ניתן לאבחן אי פוריות משנית?

אי פוריות משנית היא כישלון להביא ילד לאחר לידה מוצלחת בעבר, אפילו לאחר מספר ניסיונות. כפי שהוזכר על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO), אי פוריות פירושה חוסר יכולת של אדם להביא ילד לעולם לאחר לפחות שנה של יחסי מין לא מוגנים.



אי פוריות משנית מתרחשת כאשר לאדם יש לפחות ילד אחד או עבר התעברות אחת מוצלחת או כושלת לפחות, אך מתקשה לקבל אחר, בניגוד לאי פוריות ראשונית, המתרחשת כאשר למישהו יש בעיות בהבאת הילד הראשון. מכיוון שהפוריות פוחתת ככל שאנו מזדקנים, זוגות רבים מחכים עד שנות ה-30 לחייהם כדי להביא ילדים לעולם.


עם זאת, אם למשפחה נולד ילד ראשון בשנות ה-30 לחייהם ונשארה עוד כמה שנים להביא ילד נוסף לעולם, ייתכן שזה לא בעייתי.



הפניות:


https://academic.oup.com/ije/article/29/2/285/758134?login=true

https://www.science.org/doi/abs/10.1126/science.3755843

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(96)08341-9/fulltext


Polina Pylypenko • 19 ביולי 2021
Share by: